Freestyle, FSX

Moottorikelkka freestyle eli FSX on viime vuosina kehitetty muunnelma motocross –pyörillä ajettavasta Freestyle motocrossista (FMX).

FSX:ssä hypätään isosta Freestyle temppuihin rakennetusta hyppyristä (rampista) ja tehdään ilmalennon aikana mahdollisimman hienoja liikkeitä ja temppuja. Tempuissa on tärkeää suorittaa liike mahdollisimman kaukana kelkasta äärimmilleen venytettynä. Lajissa vaaditaan hyviä hermoja, hyvää kehonhallintaa ja lihasvoimaa sekä ketteryyttä.

Laji on kehittynyt viime vuosina hurjiin temppuihin. Kelkalla voidaan tehdä jo takaperin voltin aikana toinen temppu tai kaksi takaperin volttia. Ramppeja on myös erilaisia ja erikokoisia, mitä jyrkempi rampin lähtökulma on, sitä korkeammalle kelkka lentää.

Rampin lisäksi freestyle –hyppyyn tarvitaan alastulo, jotta kelkka ei laskeudu tasaiselle maalle. Ramppiin ajetaan yleensä pienellä nopeudella ja vauhti tulee olla tarkkaan mitattu, jotta kelkka laskeutuu usein jyrkän alastulon oikeaan kohtaan.

FSX –moottorikelkkojen jousitusta jäykennetään, sillä hypyt ovat pitkiä ja korkeita. Penkkiin tehdään isot kolot, jolloin ilmalennon aikana on helppo tarttua penkkiin.

Lajin suurimpia tähtiä tällä hetkellä ovat USAn Levi LaVallee ja Ruotsin Daniel Bodin, jotka molemmat ovat voittaneet X Gamesin Freestyle kultaa. Suomen ainoa Freestyle -ammatilainen on Jyri Keskiaho http://jyrikeskiaho.com/

CopyRight www.seriousriding.com

 

Freestyle -temput kuvina