Lajiryhmätoiminta ja hallituksen luottamustehtävät

Yksi tämän blogin tarkoituksista oli tuoda esille lajiryhmätoimintaa ja yksittäisten ihmisten vaikutusmahdollisuuksia Suomen Moottoriliiton ja lajien toimintaan. Aiemmin itsekin kritisoin monesti liiton toimintaa lajien edistämisessä ja kehittämisessä, kunnes totesin, että on turha valittaa, jos ei itse ole valmis tekemään asioiden eteen mitään.

Lajiryhmätoimintaan voi hakea mukaan kuka tahansa aktiivinen Suomen Moottoriliiton alaisen kerhon jäsen. Lajiryhmätoiminnan tarkoituksena on edistää ja yllä pitää lajia, joten hakeutuessaan lajiryhmän toimintaan mukaan tulisi olla halu tehdä ja toimia lajin parhaaksi sekä käyttää lajiryhmätoimintaan omaa aikaansa. Jos on jo ennestään kiireinen, ei vastuutehtävään kannata hakeutua. Lähes kaikilla liiton lajiryhmillä on sama ongelma kuin monessa moottorikerhossakin, aktiivisia toimijoita on vaikea löytää. Vastuutehtäviin, joista ei saa korvausta, on vaikea löytää innokkaita tekijöitä. Monesti ollaan valmiita moittimaan ja kritisoimaan asioita ja päätöksiä, mutta itse ei osallistuta toimintaan ja olla tekemässä asioiden eteen mitään. Kritisointi on myös helppoa silloin, jos ei olla perehdytty faktoihin ja halutaan vain puolustaa yhtä näkökantaa katsomatta kokonaisuutta.

Itse painotan sitä, että lajiryhmän jäsenten tulisi ensi sijaisesta olla halukkaita kehittämään omaa lajiaan. Lajiryhmätoimintaa voidaan verrata yritystoimintaan, jos et kehity, et saa uusia asiakkaita ja tiput ajan kehityksestä. Poikkeuksena yritystoimintaan on, että vastuutehtävistä ei makseta korvausta ja ne on tehtävä omalla vapaa-ajallaan. Uskon kuitenkin, että nykypäivän ihminen kaipaa myös yhteisöllisyyttä ja vanhaa kunnon talkoohenkeä. Vaikka usein vastuutehtävissä joutuu myös tekemään ikäviä päätöksiä ja kohtaamaan negatiivisia asioita, on se samalla antoisaa ja sen parissa pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin sekä mukaan vaikuttamaan. Kuten myös politiikassa on lajiryhmätoiminnassa osattava katsoa asioita monelta eri kannalta, oltava moniin eri tahoihin yhteydessä ja perustettava päätökset parhaalla mahdollisella tavalla pitkällä tähtäimellä niin harrastajille, kerhoille kuin lajillekin.

Lajiryhmätoiminnan lisäksi kuka tahansa kerhon jäsen voi hakeutua Moottoriliiton hallitukseen. Hallituksessa pidetään vaalit joka vuosi ja oman kerhon suostumuksella vaaleihin voi lähteä mukaan kuka tahansa jäsen. Viime vuosina hallituksessa on ollut mukana aina yksi tai kaksi kelkkailun edustajaa. Tällä hetkellä minä olen ainoa kelkkailun edustaja, joten mukaan kaivattaisiin lisää kelkkakerhojen edustajia. Jokainen hallitukseen valittu henkilö on erovuorossa kahden vuoden välein ja nyt kun olen itse ollut mukana kaksi vuotta, olen tänä vuonna erovuorossa ja uudelleen ehdolla seuraavalle kahdelle vuodelle. Kaikilla Moottoriliiton jäsenkerhoilla on ääniä jäsenmäärän mukaan, ja äänestys käydään vuosittain liittokokouksessa. Tänä vuonna liittokokous pidetään Seinäjoella 24.4. Toivottavasti mukana on paljon kelkkakerhoja ja saan itselleni tarvittavan määrän ääniä jatkaakseni hallituksessa, jotta saadaan ainakin yksi edustaja kelkkailulle pidettyä hallituksessa.

Oltuani nyt useamman vuoden lajiryhmätoiminnassa mukana, minulla on tunne, että olen saanut paljon asioita eteenpäin. Olen tyytyväinen antamaani panokseen snowcrossin hyväksi. Hallituksessa olen nyt ollut kaksi vuotta ja tähän toimikauteen en ole aivan täysin tyytyväinen omalta osaltani. Kaksi vuotta on lyhyt aika päästä sisään kaikkii hallituksessa käsiteltäviin asioihin ja siksi haluankin jatkaa hallituksessa ainakin kaksi seuraavaa kautta, jotta voin sanoa olevani tyytyväinen omaan panokseeni toimikaudellani. Moottoriliiton hallituksessa istuu tällä hetkellä minun mielestäni huippuporukkaa. Kaikki ovat todellisia moottoriurheilun ammattilaisia ja kokemusta on monista lajeista, kilpailunjärjestämisestä, kerhotoiminnasta sekä myös itse kilpailemisesta ja harrastamisesta. Hallituksessa toimiminen on mielenkiintoista ja siinä pääsee perehtymään läpikotaisin Suomen moottoriurheilun tilaan. Aina päätösten tekeminen ei ole helppoa, mutta jos oikeasti haluaa vaikuttaa moottoriurheilussa ja saada omaa näkökantaansa esille, kannattaa toimintaan hakeutua mukaan.

Toivottavasti löytäisimme lisää aktiivisia toimijoita myös kelkkalajeihin. Toimintaan kaivataan aina lisää iloisia ja toimeliaita tekijöitä. Tekemistä kyllä riittää!

sml
Moottoriliiton hallitus 2015

Jätä kommentti

Jätä ensimmäinen kommentti!

Notify of
avatar
wpDiscuz