Haastattelussa LiveSports Promotions Oy:n toimitusjohtaja Pauli Kauppinen

LiveSports Promotions Oy on Snowcrossin SM-sarjan uusi promoottori, joka aikoo nostaa suomalaisen snowcrossin koko kansan tietouteen tulevina talvina. Tällä hetkellä LiveSportsin toimitusjohtaja Pauli Kauppinen elää kiireisiä aikoja, sillä snowcross –kausi starttaa jo neljän kuukauden kuluttua ja ensi talvelle on suuria suunnitelmia toteutettavana.

LiveSportsin rohkea näkemys asioista ja toiminnan tason nostaminen nopealla aikataululla on herättänyt innostusta, mutta myös kysymyksiä, joten SeriousRiding.com päätti selvittää kuka Pauli Kauppinen on ja miten LiveSports on saanut alkunsa ja miten huikeat suunnitelmat aiotaan toteuttaa.

 

 

Pauli Kauppinen

Ennen LiveSportsin perustamista Kauppinen työskenteli 10 vuotta Elisalla. Viimeiset kaksi vuotta hän toimi asiakaspalvelussa aluepäällikkönä, johtaessaan yli 180 henkilön organisaatiota. Kauppinen valmisteli LiveSportsin toimintaa viime talvesta lähtien, kunnes kesällä totesi, ettei aika enää riitä kahden työn tekemiseen. Kauppinen irtisanoutui palkkatyöstään Elisalla ja siirtyi täysipäiväiseksi yrittäjäksi LiveSportsiin.

Taustaa Kauppisella on myös moottoriurheilusta; ”Olen maatilan poikia ja moottoriurheilu on ollut aina osa elämääni. Isä ajoi rallia kilpaa ja itse aloitin moottorikelkkailun seitsemänvuotiaana. Kelkkaenduroa kokeilin muutaman kilpailun verran 2003 ja snowcrossia ajoin kilpaa vuosina 2004-2008. Mikroautoilua on tullut harrastettua nyt viime vuodet etelässä asuessa. Kelkkojen, moottoripyörien ja kaikenlaisten pärisevien laitteiden korjailu ja rakentelu on aina ollut mieluista puuhaa.”

”Asioille on tehtävä jotain”
Kauppinen on keskittynyt viime vuodet työuran rakentamiseen ja tarkkaillut kelkkailun kehittymistä sivusta seuraajana. Viime talvena Kauppinen oli jälleen mukana toimitsijana vuosittain järjestettävässä moottorikelkka sprint –kisassa kotikylällään. Vaikka tapahtuma onnistui monella tapaa, Kauppinen päätti, että asioille on tehtävä jotain, kun tyttöystävä lähti kotiin kesken kisapäivän; ”Olin itse toimitsijana kilpailussa ja tyttöystäväni tuli katsomaan ensimmäisiä kelkkakisojaan yksin.  Kilpailijoiden ja järjestäjien kannalta kisapäivä oli onnistunut ja katsojiakin oli paikalla ihan kivasti, mutta ensimmäistä kertaa kisoissa oleva katsoja, joka ei tuntenut lajia entuudestaan, ei tiennyt mitä alueella tulisi tehdä. Alueen tapahtumat eivät herättäneet tyttöystäväni mielenkiintoa ja aikansa alueella pyörittyään hän oli lähtenyt kotiin. Ajattelin, että jotain on tehty väärin, jos paikan päälle tuleva yleisö lähtee kotiin kesken päivän.”

LiveSports haluaa tehdä snowcrossista mielenkiintoisen ja houkuttelevan myös lajia tuntemattomille katsojille sekä toteuttaa tapahtumia, joissa on jokaiselle jotakin; ”Meidän tärkein tehtävämme on olla niin kiinnostunut katsojakokemuksesta, että selvitämme pienimmätkin tekijät, jotka estävät tai mahdollistavat lajin tekemisen lähestyttävämmäksi ja kiinnostavammaksi myös lajia tuntemattomille. Ihmisillä on nykyään vähemmän vapaa-aikaa ja sen vähäisen ajan täyttävät mm. sosiaalinen media, leffat, tietokonepelit, harrastukset, sohvalla makoilu ja muut urheilulajit. Tuossa kisassa pärjätäkseen on meidän välttämätöntä miettiä myös katsoja- ja käyttäjäkokemus viimeisen päälle. Koen, että aiemmassa työpaikassani kaiken keskiössä oleva asiakaskokemuksen kehittäminen ja henkilöstön hyvinvointiin keskittyvä johtamistapa ovat avaimet onnistumiseen myös LiveSportsin kohdalla”, Kauppinen miettii.

 

Vauhdikas alku ja tavoitteet korkealla
Toiminta on kasvanut lyhyessä ajassa isoksi ja tavoitteena on olla Suomen suurin urheilupromootioyritys. Kauppisella ei kuitenkaan huimaa, vaikka tavoitteet ovat korkealla; ”Oma intohimo ja halu onnistua ovat isoja vauhdittajia. Olen ennenkin alkanut asioihin, joihin kovin moni muu ei usko, eikä matkalleni ole sattunut merkittäviä epäonnistumisia, joten uskon omaan osaamiseeni ja näkemykseeni. Saan siitä vaan entisestään lisää virtaa onnistua, jos joku epäilee mahdollisuuksiani. Johtajana pyrin palkkaamaan ympärilleni itseäni fiksumpia ihmisiä ja annan tiimilleni tilaa tuoda omat ideansa esiin ja jokaiselle mahdollisuuden tehdä niitä asioita, joihin heillä on oikeasti paloa.”

Kauppinen toteuttaa tapahtumat yhteistyössä kelkkakerhojen kanssa; ”Olen haastatellut useita kilpailunjärjestäjiä. Arvostukseni toimijoita kohtaan on kasvanut entisestään, kun ymmärrykseni kilpailun- ja tapahtumanjärjestämiseen liittyviin haasteisiin ja kipukohtiin on kasvanut. Kerhoissa on valtavaa sitoutumista parhaiden mahdollisten tapahtumien toteuttamiseksi ja uskon, että yhdessä tulemme onnistumaan entistä paremmin tuottamaan ikimuistoisia tapahtumia sekä kuljettajille että katsojille.”

Riskinottokyky paranee, kun asiat tehdään tarpeeksi isosti
Kun kysymme, miksi tavoitteet ovat heti niin suuria eikä aloiteta pienin askelin, kuten Suomessa yleensä on tapana, löytyy Kauppiselta selkeä vastaus; ”Olen perehtynyt tähän asiaan paljon ja käyttänyt todella paljon aikaa laskentaan ja eri skenaarioiden läpikäyntiin. Joka kerta olen tullut samaan lopputulokseen; riskinottokyky paranee, kun asiat tehdään tarpeeksi isosti, sillä silloin toiminta ei kaadu pieniin ongelmiin. Isosta toiminnasta saadaan tarpeeksi marginaalia, jotta liiketoiminta on kannattavaa.”

Jotta tapahtumat sujuvat suunnitelmien mukaan, on LiveSportsin toiminnassa mukana noin 20 henkilöä, jotka hoitavat omaa toimenkuvaansa jokaisessa viidessä tapahtumassa. ”Palkkaamme TV-tuotantoon, kilpailuorganisaatioon ja tapahtuman järjestelyihin koko sarjan kiertävät henkilöt. Toistojen kautta ja rutiinien syntyessä varmistamme jokaisen tapahtuman onnistumisen niin kilpailullisesti kuin katsojien kannalta. Tällä hetkellä palkkalistoillamme on jo mm. koodari, graafinen suunnittelija, videoeditoija, ohjaaja, sekä myynnin ja esimiestyön ammattilaisia. Olen neuvotellut pitkin kesää kilpailunjohtajaksi sopivien henkilöiden kanssa ja nyt näyttää, että sopiva henkilö on löytynyt ja pääsemme julkistamaan asian ihan lähiaikoina”, Kauppinen kertoo.

Laatu ratkaisee lajin vetovoiman
Kauppinen uskoo vahvaan tapahtumien konseptointiin; ”Kaikki viisi tapahtumaamme tukevat toisiaan. Kun teemme konseptoinnin oikein, pystymme toteuttamaan laadukkaasti kaikki viisi ensi talven tapahtumaa. Monikamerakuvaus, livelähetykset televisiossa, jälkituotanto ja koosteet tavoittavat paljon ihmisiä ja kun tuotanto on näyttävää, nopeaa ja täynnä extremeä, niin saamme pysyviä seuraajia lajille. Kuskien profilointi ja heidän tarinoidensa esiintuonti on yksi tärkeimmistä asioista. Harva ihminen fanittaa Formula ykkösiäkään lajina. Suurin osa seuraa esimerkiksi Kimi Räikköstä tai Valtteri Bottasta, tai lukevat uutisia Hamiltonin ja Vettelin keskinäisistä kahnauksista. Haluamme rakentaa saman myös snowcrossiin ja nostaa kuljettajat isompaan rooliin ja saada heille uusia faneja.”

Kauppinen uskoo myös, että isot yritykset kiinnostuvat konseptista, kun toteutustapa on oikea ja tapahtumat saavuttavat riittävät katsojamäärät; ”Tapahtumat vetävät paikalle runsaasti ihmisiä laajasti eri kohderyhmistä, joten yrityksen näkyminen uudenlaisessa ja innovatiivisessa ympäristössä on erittäin houkuttelevaa.  Vastaanotto mainostajien suunnalta on ollut erittäin positiivista. Tarjolla on rajoitettu määrä mainospaikkoja ja jo nyt vaikuttaa sille, että kysyntää on enemmän kuin pystymme tarjoamaan. Isot yritykset kiinnostuvat konseptistamme, kun kohderyhmä on oikea ja toteutustapa on WAU.”

Investointeja radanvarsipaaleista 4K kameroihin
Yrityksen alkumetreillä myös investoinnit ovat suuret. ”Olemme parhaillaan hankkimassa välineitä TV-tuotantoon. Tarvitsemme mm. yli 10 kappaletta 4K-kameroita ja linja-autosta rakennettavan operaatiokeskuksen. Ostimme myös juuri täysiperävaunullisen rekan verran mittojen mukaan tehtyjä radanvarsipaaleja, jotka kiertävät joka kisapaikalla. Jenkkien supercrosseista tutut radanvarsipaalit antavat turvallisuusnäkökulman lisäksi paljon mainospintaa ja tekevät alueelle kunnon race-fiilistä. Jotkin tapahtumista tehdään tasaiselle maalle, joten neuvottelemme parhaillaan katsomorakenteita rakentavien toimittajien kanssa, sillä jokaisen katsojan tulee pystyä näkemään radalle. Rakennamme parhaillaan myös omia tietojärjestelmiämme, joita voimme hyödyntää tulevina vuosina myös muissa lajeissa. Tekeillä on mm. Gps –paikannus kelkoille, jonka avulla saamme TV-kuvaan näkyviin kelkkojen sijainnin radalla. Sama tekniikka mahdollistaa tulevaisuudessa turvallisuuden kehittämisen radoilla elektronisen liputusjärjestelmän myötä”, Kauppinen pohtii.

Ideoita ja investointeja on paljon, mutta kuskeilla kiinnostaa myös luvatut rahapalkinnot; ”Meillä on todellakin paljon ideoita mistä ammentaa ja paljon tehtävää. Lupaamani rahapalkinnot tulevat olemaan varmasti jo ensi talvena Pro ja Semi Pro –luokilla”, Kauppinen toteaa.

Suuri mahdollisuus
Kauppinen uskoo Snowcrossin vetovoimaan myös isommille yleisöille. ”Moottorikelkka koetaan Suomessa helposti lähestyttäväksi ja monikäyttöiseksi laitteeksi. Moottorikelkkailu on pieni laji, joka omaa ison potentiaalin. Ihmiset ovat kiinnostuneita uudesta ja erikoisesta ja Snowcrossissa on todellakin paljon uutuudenviehätystä. Suurin osa suomalaisista ei vielä tiedä mitä snowcross on, me aiomme muuttaa sen asian”, Kauppinen kertoo.

Snowcrossille LiveSportsin promootiotoiminta on suuri mahdollisuus, josta pääsevät hyötymään moottorikelkkakauppiaiden lisäksi kaikki alalla toimijat sekä kilpailijat. Lajin nostaminen koko kansan tietouteen avaa täysin uusia mahdollisuuksia lajin parissa toimiville. ”Tämä on valtavan hieno mahdollisuus tuoda meille kaikille tärkeä laji koko kansan tietouteen ja omalta osaltamme tulemme tekemään kaikkemme tavoitteiden saavuttamiseksi. On tärkeää, että kuskit tarjoavat katsojille parasta mahdollista viihdettä radalla ja panostavat hommaan täysillä, niin että urheilullisesti voimme ylpeänä esitellä lajiamme. Toivon tietysti mahdollisimman monen kelkkailijan saapuvan talvella tapahtumiimme, sillä intohimoisesti lajiin suhtautuvat katsojat paikan päällä luovat kunnon kisatunnelman”, Kauppinen sanoo ja jatkaa; ”Nyt tarvitaan kaikkien kelkkailijoiden yhteistyötä ja jokaisen uskoa moottorikelkkailun vetovoimaan ja mahdollisuuksiin. Puskaradiot kannattaa nyt aktivoida, sillä kelkkailun saralla on tapahtumassa ennennäkemättömän suuri mullistus. Jokainen, joka uskoo moottorikelkkailuun ja snowcrossiin, vaikuttaa osaltaan siihen, että ensi talvena kelkkailusta puhutaan positiivisia asioita enemmän kuin koskaan aiemmin.”, Kauppinen välittää terveiset kelkkakansalle.

 

Lue myös aiempi uutinen SM-sarjan avausosakilpailusta Seinäjoella sekä LiveSportsin ja Suomen Moottoriliiton välisestä sopimuksesta

Jätä kommentti

Jätä ensimmäinen kommentti!

Notify of
avatar
wpDiscuz